Wina z poludnia

Sklep

Winnice Francuskie

KILKA SŁÓW OD NAS…

 

Wina francuskie to jedne z najbardziej znanych win na całym świecie. Kojarzone są także jako jedne z najlepszych. Nie bez powodu, ponieważ regiony Francji posiadają wieloletnie tradycje w produkcji wina.

We Francji winorośl uprawiano już w czasach starożytnych. Ze względu na sprzyjający klimat, początkowo zakładane były one w pobliżu basenu Morza Śródziemnego, a następnie także w głębi kraju.

Obecnie w tym właśnie kraju uprawia się jedne z najbardziej popularnych odmian winorośli, w tym między innymi chardonnay, merlot czy cabernet sauvignon. Winorośl uprawiana jest w całej Francji, ale na plan pierwszy wysuwa się kilka ważnych regionów winiarskich, które położone są w środkowej i południowej części kraju. Należą do nich:

  • Bordeaux,
  • Burgundia,
  • Langwedocja,
  • Dolina Rodanu,
  • Szampania,
  • Alzacja,
  • Dolina Loary,
  • Prowansja

 

To właśnie w tych regionach produkuje się najlepsze wina francuskie, które osiągają niekiedy niebotyczne ceny i są przedmiotem zainteresowania wielu koneserów na całym świecie.

Winnice  Francuskie

Maison Chatelet to jedna z najlepszych winnic w Burgundii.

Wina Maison Chatelet łączą się genialnie z daniami z wieprzowiny, bogatych ryb (łosoś, tuńczyk itp.) lub ze skorupiaków, takich jak przepis na ryż cajun jumbalaya, quiche z porem i świeżym łososiem z flo lub krewetkami i quiche z pomidorkami koktajlowymi.
 
Bourgogne to chwytliwy tytuł regionalny regionu winiarskiego Burgundii we wschodniej Francji (“Bourgogne” to francuska nazwa Burgundii). Burgundia ma złożony i kompleksowy system apelacji; licząc tytuły Premier Cru i Grand Cru, region ma ponad 700 tytułów apelacji dla swoich win. Tak więc wina burgundzkie często pochodzą z jednej winnicy (lub kilku oddzielnych winnic) bez nazwy specyficznej dla regionu, wioski, a nawet winnicy. Standardowe wino burgundzkie może być wyprodukowane z winogron uprawianych w jednej lub kilku z 300 gmin Burgundii.
 
W przeciwieństwie do burgundzkich apelacji wiejskich, które specjalizują się w winach czerwonych lub białych lub ich kombinacji, Burgundia obejmuje wina czerwone, białe i różowe, a nawet wina musujące, jak w przypadku Crémant de Bourgogne i Bourgogne Mousseux. Po każdej apelacji Burgundia może następować odpowiednio KOLOR wina (białe, czerwone lub różowe), o ile nie wynika to z samej apelacji. Red Burgundy jest produkowany prawie wyłącznie z winogron Pinot Noir i wyróżnia się od White Burgundy, który jest produkowany z białych winogron (głównie Chardonnay). Kluczową różnicą między winami burgundzkimi a tymi produkowanymi w ramach apelacji Village, Premier Cru i Grand Cru jest to, że odmiana winogron użyta w winie może być wskazana na etykiecie.