Wina z poludnia

Sklep

Winnice Włoskie

KILKA SŁÓW OD NAS…

 

 

Uprawy winorośli we Włoszech mają niewyobrażalnie długą tradycję. W tym kraju wprowadzono też ścisły system kontroli jakości i systemu produkcji win. Wiele win włoskich to wina jakościowe, które produkuje się z myślą o specyficznym podniebieniu, ale nie brakuje też propozycji mniej skomplikowanych. Naczelną cechą włoskich win jest prawdopodobnie ich wielkie zróżnicowanie w zależności od szczepów, regionu, tradycji i lokalnych ograniczeń. Każdy producent ma swoje własne tajemnice i nawet w ściśle kontrolowanych apelacjach powstawać mogą wina mocno się od siebie różniące.

Lista winnych regionów Włoch jest długa, ale tak naprawdę nie wszystkie regiony winiarskie dostarczają trunków szerzej rozpoznawalnych, czy bodaj tylko szerzej dostępnych. Wino włoskie pochodzi zwykle z jednej z kilku ważniejszych apelacji.

Toskania: najbardziej zróżnicowany i prawdopodobnie najbardziej znany region winiarski Włoch. Stąd pochodzi wiele doskonałych win, ale najbardziej znane jest bez wątpienia chianti produkowane pod bardzo ścisłym nadzorem w najwyższej klasie winnic. Poza tym sporą popularnością cieszą się wina z Sangiovese.

Piemont jest bardzo ważnym regionem, choć zbiory owoców są tu naprawdę niewielkie w przeliczeniu na hektar. Stąd pochodzi znakomite wino musujące – według ekspertów oznaczane często jako jedyne, które może konkurować z szampanem. Znaną odmianą z tego regionu jest Barolo. Druga lokalna sława to Dolcetto, dające wina z krótką kwasowością, łagodniejsze i słodsze od win z Toskanii.

Apulia to ciepły region na wschodzie Włoch. Tutaj można uprawiać praktycznie dowolne odmiany owoców, z których winiarze tworzą bardzo ciekawe, zrównoważone i bogate trunki. Odmianą przedstawianą jako typowa jest primitivo. Primitivo daje wina dokładnie takie, jakich można się spodziewać po nazwie: surowe, wytrawne, dobrze zbudowane.

Sycylia jest znana z nut nietypowych, win dość niezwykłych, w których klasyczny aromat jest wzbogacony świeżymi nutami, jakie raczej nie są właściwe dla klasycznych win.

Veneto to ojczyzna nietypowych win produkowanych z winogron suszonych przez kilka miesięcy, co przekłada się na słodki, likierowy smak i specyficzną głębię trunku.

Wybór włoskich win według regionów nie zawsze jest najprostszy. Niekiedy lepiej kierować się kryterium odmian winogron. Pewna część trunków powstaje z winorośli kosmopolitycznych: Merlot, Chardonnay czy Pinot Grigio. W winach włoskich jednak bardzo często używa się odmian lokalnych, które nie są tak znane na świecie.

Winiarnie Włoskie

 

Winiarnia z 92-letnią historią

Założona w 1929 roku winnica Guidi jest firmą rodzinną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, z ojca na syna. Winiarnia położona jest na wzgórzach Chianti między Sieną a Florencją, słynną na całym świecie ze swoich domów i miejsc pełnych historii produkcji wina. Rodzina Guidi z pasją inwestuje swój czas i doświadczenie zdobyte przez lata, aby produkować wyróżniająco wyrafinowane wina najwyższej jakości.

Od winnic do butelek

Podzielone pomiędzy centralę historyczną i administracyjną w Poggibonsi, dwa obszary produkcyjne składają się na około 35 hektarów winnic. Winnica jest domem dla rodzimych winogron, takich jak Sangiovese i Vernaccia di San Gimignano, a także międzynarodowych, takich jak Merlot, Canaiolo i Chardonnay. Wina Cantine Guidi są wyrazem myśli i smaku rodziny, które charakteryzują się elegancją, pijalnością, świeżością, czystością i szacunkiem dla lokalnych tradycji.

Poznaj rodzinę stojącą za winiarnią

Winiarnią zarządzają Giacomo, Airplane i Nicola, kręgosłup Cantine Guidi. Giacomo, który jest produktywną duszą rodziny, zajmuje się produkcją od winnicy do piwnicy. Samolot jest głową rodziny i firmy, która bezpośrednio zarządza i kontroluje funkcje winnicy. Komercyjną i kreatywną duszą firmy jest Nicola, która zajmuje się rozwojem handlowym we Włoszech i za granicą. Rodzina opiekuje się winoroślą ze skrupulatną selekcją winogron, aby uzyskać najwyższej jakości wina przy użyciu zaawansowanych technologii winiarskich.

Historia tej włoskiej winnicy rozpoczęła się w 1890 roku, kiedy to przodkowie obecnych właścicieli zdecydowali się zasadzić pierwsze pędy winorośli na wzgórzach Teramo. Wybór ten został dokonany z rozwagą i mądrością, ponieważ niewielka odległość od Gran Sasso d’Italia (20 km) i bliskość morza (20 km od brzegów Adriatyku) gwarantują idealne warunki klimatyczne pod względem temperatury i wentylacji.

Dziś winnica San Lorenzo jest największą rodzinną winnicą w rejonie Teramo, o powierzchni 150 hektarów, które tworzą jedną dużą działkę rozciągającą się na trzech grzbietach wzgórz. Na terenie dużej posiadłości stare, starannie odrestaurowane chaty, połączone wiejskimi drogami, otoczone wysokimi cyprysami, służą do przyjmowania gości i spędzania chwil w miłej atmosferze.

To są korzenie rodzinnego sukcesu, o którym świadczy również sieć sklepów firmowych San Lorenzo, w których oprócz win można znaleźć jedne z najlepszych produktów lokalnej społeczności.

Z dumą zarządzają całym łańcuchem produkcyjnym, który prowadzi do powstania ich win, od winnicy do butelkowania. Zaraz po zbiorze, który nadal odbywa się głównie ręcznie, winogrona trafiają do winnicy. Miękkie i delikatne tłoczenie kiści winogron pozwala zachować aromat i gwarantuje wysoką jakość moszczu. Z pasją i wiedzą enologiczną dbają o każdy szczegół procesu produkcji wina. Szacunek dla tradycji połączony z nowoczesnymi technologiami przetwarzania w celu wzmocnienia właściwości winogron.

Nieustannie inwestują oni w innowacje technologiczne, aby zapewnić naszej winnicy najnowocześniejsze technologie, które poprawiają jakość i autentyczność win. Dzięki nowej instalacji butelki pozostają izolowane w zamkniętym i sterylnym środowisku aż do ich zamknięcia, bez żadnych zewnętrznych ingerencji podczas całego procesu. Kontakt powietrza z winem jest eliminowany na całej linii produkcyjnej, dzięki czemu lepiej zachowuje właściwości produktu i zmniejsza zużycie dwutlenku siarki do konserwacji.

Starają się jak najlepiej wykorzystać cenne winogrona, jakie daje im zbiór, to efekt dbałości o każdy szczegół procesu produkcji wina. Prowadzą ciągłe kontrole organoleptyczne i jakościowe w ich laboratorium analiz, aby zagwarantować przyjemność picia doskonałego wina.

Rodzina Pepe to starożytna rodzina z Irpinii, która od pokoleń zajmuje się produkcją win, sprzedawanych we Włoszech i na całym świecie.

Przedsiębiorca Angelo Pepe, podążając za swoją intuicją i napędzany miłością do swojej ziemi, ciężko pracował, aby napisać kolejny rozdział w historii rodziny. W rezultacie powstała Tenuta Cavalier Pepe, piwnica, winiarnia, restauracja i pensjonat, który stał się centrum produkcji wina i turystyki na najwyższym poziomie.

Przezorność Angelo Pepe została nagrodzona w 1998 roku, kiedy to ówczesny prezydent Włoch, Oscar Luigi Scalfaro, mianował go „Rycerzem Republiki” za wartość jego pracy. Najstarsza córka Cavaliera Pepe, Milena, ukończyła studia z zakresu uprawy winorośli i enologii we Francji oraz marketingu w Belgii. Dziś z charyzmą i znawstwem prowadzi rodzinną posiadłość, dbając o to, by wina spełniały najwyższe standardy.

Wola i pasja to słowa, które najlepiej charakteryzują Tenuta Cavalier Pepe. Posiadłość uprawia winorośl z największym szacunkiem dla naturalnej równowagi terroir. Tak jak rolnik poświęca swoje życie w trosce o ziemię, tak ta posiadłość wydaje owoce, które natura oferuje w zamian za cierpliwą i pełną szacunku pracę w winnicy.

Celem Tenuta Cavalier Pepe jest produkcja win, które najlepiej wyrażają unikalną typowość regionu Irpinia. Te unikalne i rozpoznawalne cechy smakowe pozwalają na liczne połączenia potraw z winem.

„Praca i wiara” to motto rodziny Pepe i rzeczywiście stało się filozofią firmy Tenuta Cavalier Pepe.

Tenuta Cavalier Pepe zarządzana jest przez ludzi śmiałych i odważnych, którzy nie boją się angażować i otwierać na nowe horyzonty. Szanują tradycję, ale są nowocześni w swoim myśleniu, a przede wszystkim mają najwyższy szacunek dla środowiska naturalnego. „Za każdym biznesem, który odniósł sukces, stoi ktoś, kto podjął odważną decyzję”.

Rodzina Pepe z pasją dąży do osiągnięcia wysokiej jakości swoich win. Ta sama pasja napędza światowej klasy gościnność, która jest oferowana w posiadłości. Tenuta Cavalier Pepe to komfortowe otoczenie, odpowiednie zarówno na długie pobyty, jak i na jednodniowe wizyty. Misją firmy jest pomoc gościom w odkrywaniu win, historii i terroir, a wyspecjalizowany personel jest pod ręką, aby zapewnić turystom ciepłe powitanie i poprowadzić ich przez prawdziwe doświadczenie jedzenia i wina.

Tenuta Vigna Corallo jest wyrafinowanym ośrodkiem agroturystycznym; bezpośrednio wychodzi na wspaniałą plażę Baia dei Turchi w Otranto, w oazie spokoju, jednym z najbardziej zapierających dech w piersiach miejsc Salento, w południowej części Puglii. Vigna Corallo, w środku wspaniałej winnicy i nowoczesnej winiarni, oferuje swoim gościom emocjonalne doświadczenia i ciepłą gościnność w swoich minimalnych i wyrafinowanych willi w stylu przypominającym starożytne lokalne masserias, z widokiem na wspaniały basen z monumentalnymi skałami.

Projekt winnicy Tenuta Corallo zrodził się z pasji i  miłość do morza. Pasjai do świata wina w 2010 roku przeniosła Enzo i Gabriella Marti przedsiębiorców od ponad 25 lat działających w sektorze turystycznym Salento, w świat wina – 13 hektarów w pobliżu „Baia dei Turchi” (Bay of Turks), wzdłuż wybrzeża Adriatyku, który łączy Alimini Lakes do Otranto. Po kilku latach, zdecydowali się wszczepić winnicę, uprawianą w rolnictwie ekologicznym, oddzieloną od morza przez cienką linię śródziemnomorskich zarośli, przydatne zwłaszcza w zimie, aby działać jako naturalną barierę przed zimnym wiatrem mistral wieje z Otranto Channel. Uprawiane szczepy to głównie:

Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera, Aleatico i Fiano i są to typowe winorośli z obszaru Salento.

Nowa piwnica znajduje się na 2 poziomach, na parterze i w piwnicy. Pierwszy mieści mały showroom i laboratorium, a także pomieszczenie o powierzchni około 180 metrów kwadratowych, gdzie znajdują się stalowe zbiorniki chłodnicze, które służą do uszlachetniania win. Na zewnętrznym tarasie znajduje się 100 kwintal obrotowy zbiornik używany do fermentacji czerwieni. W piwnicy znajduje się beczka z około 100 metrów kwadratowych do rafinacji wina w drewnie. To środowisko jest również utrzymywane w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Po wcześniejszym umówieniu przyjmujemy grupy zwiedzających na degustację naszych win.

Dzisiaj jest wielu koneserów wina lub prostych amatorów, którzy chcą przeżyć doświadczenie degustacji bezpośrednio w piwnicy lub spacerując wśród rzędów winnic. Tenuta Corallo oferuje wycieczki z przewodnikiem i degustacje swoich win w unikalnym i typowym dla Salento kontekście krajobrazowym i architektonicznym.

Winnice położone są  na wapiennych formacjach skalnych pochodzących z okresu kredy, zakorzenia się na niezbyt głębokiej glebie, na której panuje mało deszczowa pogoda i łagodnie kończy się morska bryza. W obecności wszystkich tych elementów mikroklimatycznych zawarty jest naturalny „sekret” leżący u podstaw produkcji szlachetnych win, które mają niepowtarzalny charakter i uderzającą osobowość.

Rok powstania datuje się 1959 rok. Cenna wiedza i doświadczenie, przekazywana jest nowym pokoleniom, dzięki codziennej opiece, tradycyjnym metodom uprawy i ciągłym innowacjom technologicznym. Dziś Vignuolo liczy około 40 partnerów produkcyjnych i właścicieli winnic, obejmujących około 200 hektarów na wzgórzach Castel del Monte, obszar o wysokiej powołania enologicznego i szczególnie korzystne warunki pedagogiczne i klimatyczne.Winnice polozone sa 

Murgia, a zwłaszcza pagórkowaty obszar wokół Andrii, dobrze w słońcu i nad morzem, są uprzywilejowane dla uprawy winorośli, dzięki ich zawsze łagodny klimat, optymalny zakres temperatur, suche i mało deszczowa pogoda, dzięki naturalnej bariery ochronnej Apeninów. Tutaj synergia człowiek-land-wina jest aktywowany do świadomego ponownego wykorzystania i rozwoju gleby, wartość, która jest niezbędna do wywyższenia wyróżniających się osobliwości win. Uwaga dla środowiska i zdrowy sposób produkcji już w ramach wartości partnerów produkcyjnych spółdzielni, przyniósł winiarni skupić się na organicznym podejściem, które prowadzi do nowej linii produktów organicznych.

Wielka uwaga do ochrony środowiska, w którym produkowane są winogrona  spowodowało, ze rolnicy  przyjęli przyjazne dla środowiska techniki rolnicze. Większość winogron wysokiej jakości jest produkowana przy użyciu technik wymaganych dla rolnictwa ekologicznego i Vignuolo posiada certyfikat ekologiczny ICEA.

Działania związane z certyfikacją są ponoszone przez producentów, którzy inwestują w poprawę swojego profesjonalizmu, a przede wszystkim w przekazywanie konsumentom miłości, powagi i pasji do swojej pracy.

Termin „ekologiczny” oznacza metodę uprawy i hodowli, która pozwala na stosowanie wyłącznie substancji naturalnych, występujących w przyrodzie, z wyłączeniem stosowania syntetycznych substancji chemicznych (nawozów, herbicydów, insektycydów). Rolnictwo ekologiczne oznacza opracowanie modelu produkcji, który pozwala uniknąć nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych, w szczególności gleby, wody i powietrza, zamiast wykorzystywania tych zasobów w modelu rozwoju, który może trwać w czasie.

Aby zachować naturalną żyzność gleby ekologicznej, rolnicy stosują materiał organiczny wraz z odpowiednimi technikami rolniczymi, które nie eksploatują go intensywnie. Stosowanie technik upraw biologicznych przywraca równowagę w gospodarstwach rolnych; jeśli jednak konieczna jest interwencja w celu ochrony upraw przed szkodnikami i innymi przeciwnościami, rolnik może skorzystać wyłącznie z substancji naturalnych i szczegółowych, wyraźnie dopuszczonych przez rozporządzenie europejskie.

Wino może być nazwane organicznym, jeśli zostało wyprodukowane z winogron pochodzących z upraw ekologicznych. Oznacza to, że winogrona są uprawiane bez użycia pestycydów i nawozów chemicznych. Dozwolone jest stosowanie nawozów organicznych, a rośliny są wzmocnione pestycydami pochodzenia naturalnego, takimi jak miedź czy siarka. W niektórych przypadkach stosuje się kontrolę biologiczną, czyli wykorzystanie antagonistów szkodników w postaci organizmów żywych. Aby uzyskać certyfikat „ekologiczny” wino poddawane jest licznym analizom, które wykluczają obecność jakichkolwiek pozostałości chemicznych.

 

W epoce oświecenia Giacomo Casanova wędrował po górzystej Toskanii, przynosząc ze sobą kosmopolityczne powietrze Wenecji i zapach uwodzenia. Isidoro i Susanna są częścią tej samej historii, „uwiedzeni” przez Toskanię, piszą nowy rozdział tej opowieści.

W ich życiu i pracy, zawsze widać zaangażowanie w ochronę krajobrazu, zdecydowali się nie marnować żadnych zasobów. Decyzja o nadaniu nowego życia Podere Casanova zrodziła się z tej wizji oraz przekonania, że reprezentuje ona ich najlepsze zasoby: uwodzenie pięknem, przyjemność smaku i harmonię krajobrazów. Jest to nowe wyzwanie, opowiadające historię o wyjątkowości i pokrewieństwach między ziemią pochodzenia, Veneto, a ziemią wyboru, Toskanią.

Mezoklimat tego regionu jest idealny do zwiększania zawartości polifenoli i antocyjanów w winogronach. Wynika to z dużej rozpiętości temperatur charakteryzujących te winnice, które od zachodu otoczone są gęstym lasem, a od wschodu jeziorami Chiusi, Montepulciano i Trasimeno.

Działki są rozmieszczone na kilku zboczach, które dają początek wysokiej jakości winorośli dzięki glebom mieszanym z piaskiem, gliną, mułem lub żwirem. Winogrona dojrzewają w rzędach winorośli Sangiovese, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvignon Blanc, Petit Manseng i Grechetto i są zbierane ręcznie.
Winogrona są układane w małych skrzynkach i przewożone do piwnicy w celu sortowania, najpierw na ręcznym stole do selekcji winogron, a następnie na drugim automatycznym etapie selekcji winogron. Trzeci etap pracy kończy się na ręcznym stole do odsiewania najlepszych winogron. Metoda ta gwarantuje maksymalną czystość i jakość winogron w kadziach fermentacyjnych i pozwala na prowadzenie procesu produkcji wina w pełnym poszanowaniu tradycji.