Wina z poludnia

Sklep

Winnice Hiszpańskie

KILKA SŁÓW OD NAS…

 

Winne dzieje Hiszpanii to co najmniej 3 000 lat burzliwej historii, choć część archeologów stoi na stanowisku, że winorośle na Półwyspie Iberyjskim zaczęto uprawiać już ok. 6 000 – 7 000 lat temu, czyli na długo przed tym, nim ze swym winnym know-how zjawili się tu Fenicjanie, zakładając między innymi Gadir. Jakby nie było, jedno jest pewne: Hiszpania to kraina wielowiekowych winnic, konsekwentnie zarządzanych przez kolejne pokolenia tych samych familii, które x-set lat temu zainaugurowały ich jakże pożyteczną działalność. W kraju, w którym barwnej historii doświadcza się w każdej sekundzie, na każdym kroku i każdym zmysłem, który zwiedzać można latami nie zobaczywszy wszystkiego, nie może być inaczej. Masz niemal pewność, że gdy dziś postanowisz „będę pić tylko hiszpańskie wina”, do końca życia nie zaznasz winnej nudy.

Turystyka winiarska staje się coraz bardziej modna w Hiszpanii, ponieważ kultura win zyskuje popularność zarówno wśród Hiszpanów, jak i zagranicznych turystów w jednym z krajów, które jest jednym z trzech największych producentów wina na świecie, wraz z Francją i Włochami.

Podczas gdy Rioja, Ribera del Duero i Sherry to 3 najbardziej znane klasy hiszpańskiego wina, w sumie jest ich 76 D.O.P. wina w Hiszpanii (Denominación de Origen Protegida lub chroniona nazwa pochodzenia). Dzięki 1,2 milionowi hektarów i tysiącom winnic, znanych w języku hiszpańskim jako bodegas, Hiszpania jest idealnym krajem dla miłośników dobrych win.

Winiarnie Hiszpańskie

 

Tradycja wszystkich ludzi ze spółdzielni winiarni Empordà została zjednoczona w produkcji ich wyrazistych win, które mają niepowtarzalną osobowość.

Wina z winnicy Empordàlia stanowią żywą kronikę starożytnych winnic, które łączą się w celu produkcji wysokiej jakości win pod hiszpańską nazwą pochodzenia (DO) Empordà. Empordà została założona w 2005 roku wraz ze związkiem spółdzielni Pau y Roses i Vilajuïga (w 1986 roku te spółdzielnie połączyły się, a Agrícola de Pau została założona w 1961, podczas gdy „La Bodega de Roses” została założona w 1954). Te winnice zawsze pracowały ręcznie w swoich winnicach. Razem mieli też 500 hektarów stuletnich winorośli i 250 hektarów nowych i starych winorośli. Dziś Empordàlia to spółdzielnia z ponad 250 partnerami w regionach Alto i Baix Empordà.

Czerwone wino z winnicy Empordàlia zrodziło się z nieustannej pracy artezyjskiej w surowych glebach licorelli i piaszczystych, na aluwialnych równinach, z dużą cierpliwością. Głównym celem jest zawsze wytwarzanie najlepszych win z ich winogron. Jedna z najbardziej znanych spółdzielni win w Sinols de Empordàlia. Są to wina wysokiej jakości, dobrze wyrażające swoje terroir i oferowane w bardzo konkurencyjnej cenie.

2700 lat temu Fenicjanie rozpoczęli produkcję wina w Requena. Odważna historyczna winnica Cooperativa San Miguel del Campo została w latach 2011-2020 zastąpiona nowoczesną winiarnią Bodegas Mitos.

W dobrze izolowanym budynku zainstalowano zaawansowany sprzęt do przygotowywania wina, wszystko ze stali nierdzewnej. Wysokowydajny filtr krzyżowy z ceramiczną membraną gwarantuje idealnie czyste wino. Seria zbiorników ze stali nierdzewnej o pojemności od 5000 do 200 000 litrów pozwala zachować wino w pożądanych warunkach bezpieczeństwa i higieny.

Winiarze monitorują i dostosowują parametry wina w laboratorium wyposażonym w szybkie, precyzyjne spektrofotometry FTIR.

Winnica otoczona jest rozległymi winnicami w małym miasteczku Azagador, 10 km od Requena, 70 km od Walencji i Morza Śródziemnego, na wysokości 700 m. Gleba to luźny, gliniasty piasek. Niepowtarzalny klimat, 3000 godzin słonecznych w roku, suchy, zimny w nocy, ciepły w dzień, z łagodnym wiatrem wiejącym od Morza Śródziemnego i przesuwającym się w kierunku suchego wnętrza na zachód, jest idealny do dojrzewania i wzbogacania winogron , umożliwiając w ten sposób produkcję naturalnie dojrzałego wina bez konieczności leżakowania. Ten półsuchy klimat nie sprzyja rozwojowi grzybów infekujących winogrona i wymagających leczenia przeciwgrzybiczego i pestycydowego. Dlatego łatwo jest produkować wina typu BIO oraz tradycyjne.

Wina należą do chronionej nazwy pochodzenia (DO) Utiel/Requena i są przez nią kontrolowane.

Dążą oni do poprawy i utrzymania wysokich standardów higieny i jakości oraz ochrony środowiska.