Wina z poludnia

Sklep

Winnice Austriackie

KILKA SŁÓW OD NAS…

 

 

   Być może nie wiesz, że wino zadomowiło się na terenie obecnej Dolnej Austrii przed około trzema tysiącami lat. Miejscowymi trunkami delektowali się już starożytni Rzymianie.
Z czasem rozwinęła się tu kultura uprawy i konsumpcji wina, która nie ma sobie równej na świecie. Szlaki winne prowadzą do miejscowości, ludzi i szlachetnych trunków, prezentujących pasjonujące historie i prastare tradycje

   Zielony veltliner jak okiem sięgnąć, słynny riesling i wyszukane czerwone wina. Na ośmiu obszarach uprawy winorośli w Austrii z 75% białych i 25% czerwonych gron każdy miłośnik wina znajdzie trunek dla siebie.
Uznana przez UNESCO za światowe dziedzictwo kultury dolina Wachau  od dawna słynie daleko poza granicami Austrii. Dla amatorów zielonego veltlinera ziemią obiecaną jawią się obszary uprawy winorośli w dolinie rzeki Krems, dolinie rzeki Traisen, w okolicach Carnuntum, w dolinie rzeki Kamp oraz wzdłuż krawędzi  Wagram. W południowej części Dolnej Austrii, w regionie termalnym Lasu Wiedeńskiego można też skosztować miejscowych specjalności winnych takich jak zierfandler i rotgipfler. Region  Weinviertel może pochwalić się licznymi winami z oznaczeniem jakościowym DAC.

Zakosztuj win z Austrii.

Winiarnie Austriackie

 

Winiarnia Böhm ma bardzo bogata tradycję winiarską. Obecne pokolenie konsekwentnie podąża ścieżką konsolidacji do podstaw, przy czym największą uwagę przywiązuje się do charakteru odmiany i regionu. Odmiany zostały zredukowane i posadzone w najlepszych miejscach na idealnych glebach.

Odejście od różnorodności odmian – na rzecz typowych dla regionu białych win Welschriesling i Pinot Blanc oraz czerwonych odmian Blaufränkisch i Zweigelt – było decyzją winiarza. Herbert Böhm wykorzystuje optymalne warunki klimatyczne, aby najpierw rozwijać swoje wina w sposób klasyczny i wytrawny, a tym samym osiągnąć najwyższy poziom jakości: świeże, owocowe, niezbyt lekkie wina białe o dużej zawartości ekstraktu i przyjemnej kwasowości; mocny Blaufränkisch o intensywnych owocach jagodowych i trwałym finiszu oraz owocowy, pełny Zweigelt.

 

Od uprawy winorośli, poprzez winifikację, po dystrybucję, winiarz jest całkowicie ze swoimi winami. Jak najlepiej wykorzystać to, co daje nam natura, każdego roku jest dla niego nowym i ciekawym wyzwaniem.Rodzinna winiarnia wytwarzające bardzo dobre wina.

Panonia jest inna. Każdy, kto zna Burgenland, wie, dlaczego produkowane tu wina są tak nieporównywalne. Duża liczba słonecznych dni panońskich i niepowtarzalny mikroklimat ukształtowany przez Jezioro Nezyderskie zapewniają typowość obszaru rozpoznawalnego na całym świecie.

Wina Herberta Böhma rosną na wspaniałych południowych zboczach z Leithagebirge w tle i jeziorem Neusiedl u ich stóp, w połączeniu ze średnio ciężkimi czarnymi lub gliniastymi glebami.

Cały rok kształtuje wino i jego tworzenie. Wszędzie konfrontujemy się z bogatą winiofilską tradycją kraju. Można tego wiele doświadczyć w Neusiedl am See, stolicy powiatu regionu Neusiedler See. Tutaj znajdziesz również winnicę Böhm, która zaprasza do Burgenlandu, „krainy słońca”.

Tradycja w 11. pokoleniu. Sztuka uprawy winorośli tworzy tu historię od 1734 roku. Oddanie rzeczywistości stało się w tej rodzinie pisane wielkimi literami. Domem wytwarzanych win jest Poysdorf, w sercu Weinviertel, na północ od Wiednia. Tam właśnie znajdują się  winnice chronione i osadzone w glebach lessowych i gliniastych o wielu osobliwościach mineralnych. Idealne warunki dla win z wyrazistym smaku. Za winami stoją ludzie, którzy ciałem i duszą kształtują wino, pozwalają mu dojrzewać i kontrolują przebieg procesu ,  według tradycyjnego i najnowocześniejszego tłoczenia. Erwin Gmeinböck jest mistrzem winifikacji od 30 lat. Idealnym uzupełnieniem zespołu jest Manuel Gmeinöck, który odpowiada w firmie za marketing i sprzedaż.

Kiedy zawód i powołanie spotykają się, mogą powstać wielkie rzeczy. To umacnia rodzinną firmę od pokoleń. Przez suche klimaty panońskie tego regionu naturalnie dominują w odmiany wina białego. Przede wszystkim Grüner Veltliner – Weinviertel DAC. Ponadto odmiany Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Gelber Muscat winifikowany. Jedna czwarta powierzchni pod winoroślą zajmuje czerwone odmiany winorośliposadzone, w tym Zweigelt i Merlot. Głębokie gleby gliniaste i lessowe dają winu wyrazistość i złożoność. Czerwone wina dojrzewają na dużą skalę w drewnianych beczkach. W słonecznych lokalizacjach w Weinviertel – np. Waldberg, Hundsberg i Maxendorfer – winnice są pielęgnowane poprzez ścisłe przerzedzanie, ukierunkowane wzrostu winorośli, delikatne prasowanie gleby i kontrolowanie prowadzi do osiągania wspaniałych wyników rok po roku.

Walter zaczął w 1973 roku jako winiarz i mistrz piwniczny, aby wydobyć smak i zapach swoich win z wulkanicznej gleby w południowo-wschodniej Styrii.
MÜLLER robi wino i szuka własnego gatunku. Bo tylko wino MÜLLER z Klöch smakuje jak wino MÜLLER z Klöch. To jest standard, z jakim praca jest tu wyznaczana co sezon. MÜLLER wytwarza wino białe, czerwone i musujące.

Hochwarth i Seindl są częścią rodziny. Ponieważ są to winnice, na których rosną i kwitną winorośle Müllera. Dla rodziny winiarskiej ważne jest, aby można było skosztować, skąd pochodzi ich wino. Powinieneś posmakować gleby, regionu, jak mówią. I kiedy patrzę na wzgórze, ponownie zadaję sobie pytanie: jak ta góra tak naprawdę smakuje?

Dobra gleba dla najlepszych win.
Ziemia jest podstawą wszystkich rzeczy. Przynajmniej główny powód, dla którego wino może być nie tylko dobre, ale naprawdę dobre. Miliony lat temu zagotował się tu wulkan, dzięki któremu ziemia jest tak niezwykle bogata w cenne minerały. W jednym łyku mieszają się wpływy bazaltowej skały, tufowej ziemi i żelaznej, czerwonej ziemi. Oznacza to, że warunki są nie tylko idealne, ale wręcz wręcz kiczowate i idealne.

Winiarnia Zach

Region Kamptal to znany teren upraw winorośli sięgający roku 1770. Winiaria Zach jest stosunkowo młodą winnicą, prowadzoną od 1998 roku przy wjeździe do malowniczego miasteczka targowego Hadersdorf am Kamp.

Wino uprawiane jest z wielką miłością, troską i szacunkiem do natury – obdarzone wspierciem i pełnym zaangażowaniem całej kilku pokoleniowej rodziny.

Na powierzchni 13 hektarów winogrona dojrzewają rok po roku, tworząc idealną bazę dla wysokiej jakości win. Najnowocześniejsza i innowacyjna technologia piwniczna, a także know-how rodziny winiarzy, gromadzone przez wiele pokoleń, ostatecznie sprawiają, że wina stają się czymś wyjątkowym.

Poznaj jej różnorodność:
Grüner Veltliner w trzech etapach, Neuburger, Pinot Blanc, Rivaner, Chardonnay, wytrawne i słodkie, Riesling, Zweigelt, również dojrzewające w barrique, Blauburger i Merlot są dostępne do degustacji.

Polecamy również mocne brandy i likiery, a także pikantne Rosé Frizzante i wino musujące Grüner Veltliner.